media punk

Imorgon, torsdag, uppmanar den lettiska avdelningen av Transparency International “Delna” folk att komma till parlamentet Saeima och ta med sig ett rött kort. Detta för att visa att nu är det dags att sluta med oligarkernas välde – nu ska vi ta tillbaka vårt land som har blivit stulet.

Imorgon kommer Saeima rösta fram en ny president. Eller inte. Mycket tyder på att de inte lyckas i första omgången, att varken den nuvarande presidenten Valdis Zatlers eller De Grönas och Böndernas unions kandidat Andris Berzins (som för övrigt anses vara oligarkens Lembergs man) får stöd av Saeimas majoritet.

Men hursomhelst så måste Saeima välja en ny president till juli månad, när Zatlers mandatperiod tar slut. Annars blir Lettland ett land utan president och med parlament vars legitimitet kan ifrågasättas – eftersom processen av parlamentets upplösning redan har initierats.

Viktigast av allt är dock att sätta dit landets oligarker och äntligen etablera rättsstat här. Den lettiska avdelningan av Transparency International “Delna” har presenterat ett program med 10 första steg mot att återfå det stulna Lettland. Här finns dessa punkter (apropå den första punkten kan jag förklara att den nuvarande KNABs chef har med sitt agerande visat sig oduglig och t o m kontraproduktiv till byråns arbete; han har sparkat goda byråns medarbetare och anses av många ha motarbetat diverse utredningar – därför har t o m regeringen tillsatt en kommission som skulle besluta om han ska sitta kvar eller ej).

1. Den nuvarande chefen av antikorruptionsbyrå KNAB bör avsättas.

2. Partiernas beroende av deras finansiärer måste minska.

3. Innehavandet av icke-redovisade medel som viss partier har bör kriminaliseras.

4. Röstningen i parlamentet bör ske öppet, hemliga röstningar bör upphävas.

5. Ledamöternas immunitet bör avskaffas.

6. Man måste främja effektivt arbete inom domstolsväsendet.

7. Höga krav bör ställas på kandidater till författningsdomstolen.

8. Mediernas ägare bör redovisas öppet.

9. Medborgarna bör få större möjligheter att delta i beslutsfattandet.

10. Sättet hur man tillsätter styrelsemedlemmar och andra ämbetsmän i statliga bolag bör ändras.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.