media punk

Nu är det mindre än två veckor kvar till valet. 13 partier ställer upp, dock är det bara fem stycken som har en verklig chans att komma över spärren på 5%. Dessa partier är Saskanas centrs (Harmonicentern), Vienotiba (Enighet), Zatlera Reformu Partija (Zatlers Reformparti), Zalo un Zemnieku Savieniba (De Grönas och Böndernas förbund) samt VL-TB/LNNK (nationalisternas allians).

Opinionsundersökningar påvisar två oroväckande moment. För det första, nästan en femtedel av Lettlands väljare stödjer oligarken Aivars Lembergs som statsministerkandidat. För det andra verkar nationalisterna VL-TB/LNNK flyttat fram sina positioner och kommer troligtvis få fler mandat i nästa Saeima. Detta parti är en lettisk motsvarighet till Sverigedemokraterna.

Det är ytterst viktigt att göra kloka val i den här situationen, när världsekonomin och eurozonen återigen är i gungning.

Och lettiska väljare har ett gott hjälpmedel för att göra det. Åtminstone de som har tillgång till dator och internetuppkoppling. Den icke-statliga organisationen Providus har skapat en webbsida GudrasGalvas (kloka huvuden) där man kan kommunicera direkt med kandidaterna i parlamentsvalet. Man loggar in med Facebook eller Twitter konto, och sedan kan man ställa frågor samt med hjälp av enkel formulär mäta sin kompatibilitet med en viss kandidat eller ett visst parti.

Ett utmärkt initiativ som tillåter väljarna att få kunskap av de olika partierna och deras kandidater på ett mycket lättillgängligt sätt.

Baksidan är dock att alltihop är mycket förenklat. Frågor och svaren är korta (bara lite längre än inlägg på Twitter), presentationerna av de olika partierna är ytliga, jämförelseformulären innehåller nog alldeles för få frågor. Hela projektet bör alltså ses som komplement och inte ersättning för de sedvanliga partiprogrammen och ordentliga debatter.

Politik handlar om mycked djupa och allvarliga frågor för hela samhället, och demokratiska val kräver en lika djup och allvarlig genomgång av hur diverse partier positionerar sig i dessa frågor.

Tyvärr visar statistiken att alldeles, alldeles för många struntar i att läsa partiernas program eller lära känna deras kandidater. Kan det ha att göra med att politikerna lovar alldeles för mycket i sina valkampanjer? Jo, det stämmer nog. Men det är just därför medborgarna borde ha gott kännedom av vad dessa politiker tycker och tänker för att sedan kunna ställa dem till svars. GudrasGalvas kan absolut hjälpa att genomföra detta.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.