media punk

Det var bara någon vecka sedan det lettiska flygbolagets airBaltic VD Bertold Flick anklagade ex-presidenten Valdis Zatlers i dubbelmoral. Enligt Flick hade Zatlers ingen rätt att kritisera situationen kring airBaltic eftersom han under sin tid som president hade fått biljetter för särskilt förmånliga priser.

Det blev inte riktigt klart om Zatlers själv hade efterfrågat dessa låga priser, eller om det hade varit flygbolagets sätt att flytta fram positioner för sitt varumärke (det visade sig dock att flera tunga politiker hade haft oskäliga förmåner vad gäller flygbiljetterna).

Men det är klart nu att situationen med airBaltic kan beskrivas bara med ett ord. Katastrofal.

I skrivande stund sitter den nuvarande Lettlands president Andris Berzins i Bryssel och kan inte ta sig hem till landets huvudstad Riga. Han är en av de många vars flygningar har ställts in. Och det är just de mest lönsamma destinationer som har drabbats, t ex Bryssel, Berlin och Stockholm. Att det kan finnas en ren ekonomisk förklaring till detta kan knappast vara sant. Det sägs att på så sätt vill Bertold Flick skada flygbolagets varumärke och därmed utöva påtryckning på Lettlands regering.

Regeringen har vänt sig till åklagaren häromveckan, eftersom de tror att Flick håller på med någonting olagligt. Samtidigt håller Flick sedan ett bra tag sedan sig utanför Lettlands gränser. Han påstår att det finns ett slags sammansvärjning mot honom från statens sida.

Men sanningen är att det är just Flick som verkar ha kört företaget i princip till botten. Idag (den 13:e september) ställdes det krav på 10 miljoner lats (ca 150 miljoner svenska kronor) i extratillskott för att airBaltic skulle kunna fortsätta fungera. Men det bara kortsiktigt. I lite längre perspektiv skulle det enligt kunniga bedömare krävas 70 miljoner lats. Vissa tippar på att staten måste investera hela 100 miljoner lats för att flygbolaget skulle överleva.

Dock bestämde regeringen att skjuta fram frågan och ta sina beslut efter valet som hölls den 17:e september. Känslan är obehaglig, minst sagt. Det här verkar som en upprepning av historien med Parex banken. Då fick staten till slut sätta in sammanlagt ca 1 miljard lats. Om nu staten går med på att rädda airBaltic så blir beloppet säkert inte så stort. Men ändå. Nästa års statsbudget ska ju ändå konsolideras på ca 100 miljoner lats, och ett finansmässigt kraschat flygbolag skulle inte vara på tiden.

Den största risken är att medan tiden går hinner den odiöse Flick att roffa åt sig maximalt mycket och samtidigt skada airBaltic varumärke så att staten inte ens får någon värdig penning för sina aktier.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.