media punk

Den nya regeringskoalitionen som bildades igår har blivit döpt till “koalitionen för reformer och rättstat”. Men ärligt talat är den faktiskt bygd på svek. Zatlers Reformparti har nu övergivit deras tidigare favoriter Harmonicentern och gått med på statsministerns parti Vienotibas krav att låta Nationalisternas allians bli en del av regeringen. Dessa tre partier har en klar majoritet i Saeiman. Men räcker det för att regera lugnt och stabilt i längden?

Det tror jag faktiskt inte. Zatlers hade tidigare sagt att “bara pansarvagnar kan ändra hans val” gällande Harmonicentern. Och han tycker fortfarande, enligt kommentarer i lettiska medier, att Harmonicentern är det partiet som skulle lämpa sig bäst i regeringskoalitionen. Ändå valde han att ta in nationalisterna — pga påtryckningar mest från Vienotiba, men också från det egna partiets medlemmar (somliga hotade att lämna partiet om “ryssarna” välkomnas i regeringen). Detta är ett svek och inget annat.

Nationalisterna å sin sida för bara några dagar kallade Zatlers för Kremls trojanska häst. Men nu när grabbarna är med i makens gäng vill de kanske ta tillbaka sina hårda ord… Eller inte. Nationalisterna har nämligen varit fräcka nog att skriva på koalitionsöverenskommelsen men samtidigt bifoga sitt eget “förklaringsdokument”. Där skriver de bl annat att de inte har samma åsikt i frågor vad gäller språk och medborgarskap. Märkligt — de vill bli en del av regeringen men vill inte följa gemensamma riktlinjer. Hur kallas det? Svek och inget annat.

Men det största sveket är faktiskt gentemot Harmonicenterns väljare. De senaste veckorna har retoriken piskats upp kring frågan om den sovjetiska ockupationen (vem som erkänner eller inte erkänner detta historiska faktum) och lojalitet gentemot den lettiska staten av de rysktalande och “deras” parti Harmonicentern. Visst, Harmonicenter är inte ett fläckfritt parti. Men de är inte heller en lettisk version av Hamas.

Det är troligt att vissa delar av Harmonicentern och deras väljarkår radikaliseras och tar till utomparlamentariska grepp för att bli hörda. Det är också troligt att Harmonicenter får ännu större andel röster till nästa val — fortfarande utan att en enda dag haft makten på regeringsnivå. Vilka överraskningar kan komma då? Det är svårt att gissa, men om man säger att detta parti är fientligt mot Lettlands intressen nu, ja, då kan vi vara säkra på att denna fientlighet kommer bara öka när de sitter i opposition. Det skulle ha varit avsevärt bättre att ha de med i regeringen så att de måste förhandla, kompromissa, visa sina åsikter och planer som de verkligen vill genomföra som ett regeringsparti. Men så blev det icke. Zatlers svek dem och deras väljare.

Vi får se hur långvarig den nya “lettiska” trojkans regering blir. Att bygga sin makt på svek kan nog inte båda för gott. Och reformer? Rättsstat? Tveksamt.

Den riktiga trojanska hästen i regeringen nu kommer bli nationalisterna — som för övrigt är en lettisk motsvarighet till Sverigedemokraterna. Den första tiden när regeringen verkligen börjar arbeta kommer att visa om Zatlers och Vienotiba kan ha kontroll över de radikala åsikter som nationalisterna innerst inne har.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.