media punk

Vem hade kunnat gissa det? Att en dag innan det nyvalda parlamentet sammanträder (det är den 16:e oktober i skrivande stund) kommer den redan bräckliga regeringskoalitionen skakas av ännu en skandal? Som om det inte räckte med konstiga uttalanden från både Vienotiba och Nationalisternas allians denna vecka efter de redan skrivit på ett gemensamt avtal. Som om det inte räckte med “paus” i regeringsbildningen som utlystes därefter av Zatlers. Sedan lugnade det sig igen, och det verkade som om det äntligen var klart. Men icke.

Sex medlemmar från Zatlers Reformparti meddelade plötsligt idag att de lämnar partiet och blir “obundna” ledamöter i den nya Saeiman. De kritiserar partiet för brister i den interna demokratiska processen, att beslut tas av enskilda personer och t o m sådana individer som inte är medlemmar i partiet — och sedan tvingas alla andra att acceptera detta. Zatlers har i sin tur kallat de för förrädare och anklagat de för att det inte varit lojala mot partiet.

Detta lämnar regeringskoalitionen med bara 50 röster i parlamentet, alltså utan majoritet.

Den nya gruppens företrädare Klavs Olsteins har dock hävdat att de fortfarande stödjer regeringskoalitionen. Men då är frågan varför han och hans meningsfränder lämnar partiet. Det finns rykten om att Olsteins hade krävt att få inrikisministerns post, och valde att lämna partiet efter han inte fått det han ville. Detta bekräftas dock inte av själva Olsteins.

Olsteins och Zatlers hade avstått att sitta vid samma bord när de intervjuades i TV idag, vilket tyder på en verkligen djup konflikt mellan dessa två. Och Zatlers erkände att han nu inte kan säga om hans parti stödjer regeringskoalitionen.

Om man ser på alla de största politiska partierna i den nya Saeiman så är det klart att alla visar tecken på instabilitet. Alla har tvivelaktiga grupper inom sig. Vienotiba är inte alls så enig som dess namn säger — de har t ex en ganska så radikal nationalistisk falang. Harmonicentern har en radikal vänstergruppering inom sig. Och nu har det visat att också Zatlers nya skapelse inte undgått detta problem. Jag hade nog inte fel när jag skrev i somras att Zatlers borde avstå från att bilda ett parti och starta en folkrörelse istället.

Nu blev det som det blev. Vi får se hur problemet med de partilösa parlamentsledamöter ska lösas. Men det kan inte bli en snygg historia. Zatlers lovade en nystart, men hans skapelse har tyvärr upplevt ett allvarligt sammanbrott innan födelse. Jag hoppas bara att den kommentar som jag hörde på radio idag inte blir verklighet — nämligen att den nya situationen gynnar Lembergs parti ZZS och att de kanske får mer inflytande nu än man hade tänkt från början.

Tanken med att sparka Saeiman var ju att bli av med oligarkerna. Inte stärka dem.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.