media punk

De experter och företrädare av den lettiska finansinspektionen och andra myndigheter som häromveckan hävdade att Snoras banks problem (banken har tagits över av staten, miljardbelopp utav tillgångarna saknas) kan inte möjligen påverka Lettland har haft fel. Tiden visar kanske om de ljugit medvetet eller verkligen inte haft en susning om hur saker och ting förhåller sig. Faktum är att igår kväll (den 21:a november) bestämde den lettiska finansinspektionen att tills vidare stoppa all verksamhet av Latvijas Krajbanka som till 70% ägs av Snoras bank.

Krajbankas bankomater och kort fungerar inte, och inte heller internetbankens tjänster går att komma åt. Lettlands Centralbankchef Ilmars Rimsevics säger i en radiointervju att troligtvis är Krajbankas dagar räknade.

Och ändå upprepar företrädare av diverse myndigheter att det inte finns någon grund för oro. Självklart ska de upprepa samma mantra för att undvika kaos, men frågan är nu om folk kommer att lita på det de säger. Ingen bank kan överleva om alla kommer och vill ta ut sina besparingar. Hela systemet bygger på tillit.

Den tilliten har tyvärr fått ett allvarligt slag på käften. Nu cirkulerar en gammal reklamklipp av Krajbanka på nätet där en kille diskuterar med strumpan om var man ska lägga sina pengar (på lettiska brukar man säga att man sparar pengar i strumpan om man sparar kontanter). Killen vinner snabbt den lilla debatten. Men nu blir det annorlunda i verkligheten. De som har sina besparingar hos Krajbanka får ta ut max 50 lats (motsvarande 700 kronor) imorgon (den 23:e november). Sedan får de nog vänta snällt tills det statliga garantiprogrammet sätts igång av myndigheter. Vilket kan ta en månad. Hur många drabbas då? Nåväl, det finns uppgifter om 60 000 som får pension på Krajbankas konto och ytterligare 20 000 som får olika slags bidrag. Till det tillkommer nog ett antal sådana som har privatkonto där, och det finns också statliga institutioner som valt Krajbanka som sin bank. Riga kommun har 10 miljoner lats (ca 150 miljoner kronor) på sitt Krajbanka konto, pengara som de inte kommer åt nu.

Tänk att en bank med 90 år på nacken kan knäckas såhär! Det finns städer i Lettland där Krajbanka var den enda banken. Invånara där sitter nu utan pengar. Sådant gynnar knappast tillit till banksystemet i stort. Strumpan vinner — folk kommer att välja spara kontanter. Vilka konsekvenser det kan innebära går knappast att överskåda. Korruptionen förstärks säkert, den gråa ekonomin kommer att växa.

Men det allvarligaste är att det finns rätt många kopplingar med olika affärsverksamheten i Lettland — från den mycket omtyckta radiostationen 101 och Rigas kollektivtrafik till det problemfyllda flygbolaget airBaltic. Och vilka affärer har Krajbanka haft med andra banker i Lettland? Det avslöjas inte. Inte än. Men vi sitter hursomhelst i samma båt, med redan kraftigt beskuren statsbudget. Vad händer om t ex airBaltic behöver ytterligare statligt stöd? Vissa spår en återbesök av Valutafonden i en mycket snar framtid.

Massmediernas förmåga att handera sådana utan tvekan komplicerade och känsliga händelseutvecklingan kan också ifrågasättas. T ex utnämnde för bara knaptt 10 dagar sedan Dienas Bizness (lettisk motsvarighet til Dagens Industri) den fd presidentent av Snoras bank till veckans vinnare. Förra veckan citerades olika experter med lugnande budskap — helt fritt, oemotsagda och icke-ifrågasatta. Och idag (den 22:a november) publicerar webbportalen ir.lv en mycket märklig online omröstning där man kan svara på frågan “Är du orolig om att Krajbankas verksamhet stoppas?” (vad trodde de folk kommer att svara — självklart är en överhänangde majoritet oroliga!).

Åklagaren har nu inlett en förundersökning om eventuella brott, tillgångar i Krajbanka saknas. Man får hoppas att i slutändan inte strumpan blir vinnare. De långsiktiga vinnarna borde vara rättsstat och bra fungerande banköversyn — och det lettiska folket såklart.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.