media punk

Jag kan redan nu (i skrivande stund — sen söndagkväll) föreställa morgondagens löpsedlar av kvällstidningar i Sverige. Visst, det var rätt många som tog ryktena om Swedbanks eventuella problem och rusade till bankomater här o var både i Lettlands huvudstad och runtom landet under söndagen. Vissa svenska medier var snabba att rapportera om detta. Men handlar det verkligen om Swedbank? Jag betvivlar det starkt.

Att fokusera på folkmassan och banken är helt fel enligt min åsikt. Vi alla vet att ingen bank kan överleva en kundrusning i stor skala. Birgitta Forsberg beskriver is sin bok “Fritt fall” hur nära kollaps var Swedbank hösten 2008. Orsakerna var flera, och en av de var faktiskt kundrusning. Swedbank räddades då av det gigantiska statliga garantiprogram som Sverige skapade samt av det faktum att Lettland inte devalverade sin valuta.

Idag är situationen annorlunda. Helt vilda spekulationer om t ex att Swedbank skulle ha stoppat sin verksamhet i Estland eller att Swedbanks bankomater i Sverige inte fungerar har spritts via telefon samt Twitter. Det har ryktats om kommande kollaps av banken och därmed har folk uppmanats att hämta ut sina besparingar innan det är försent.

Allt detta började redan i onsdags men det var nu på söndag som folk verkligen gick igång på dessa lögner och grundlösa uppmaningar. Det blev långa köer till bankomaterna, vissa affärer vägrade ta emot Swedbanks bankkort.

Alltså — denna kampanj mot Swedbank startades här i Lettland, helt och hållet lokalt. Och den byggdes på lögner, såvitt den tillgängliga informationen tillåter att förstå. De svenska bankerna har ju nyligen blivit godkända under s k stresstester. Och det finns ingen information om att Swedbank Group som helhet som skulle ha såpass allvarliga problem som skulle kunna orsaka kollaps.

Den viktigaste frågan i denna situation är att få reda på vilka som spred dessa ogrundade rykten. Säkerhetspolisen och andra myndigheter undersöker saken redan. Men det verkar inte vara bara några enstaka galningar, eftersom denna informationskampanj var tämligen välorganiserad. Med tanke på att bara nyligen gick ganska många kunder av den kraschade Krajbanka över till Swedbank är det möjligt att någon/några inom banksektorn (troligtvis då några lokala aktörer) inte är särskilt glada över det. Sedan så finns det också gissningar om att den ökände oligarken, Ventspils borgmästare Aivars Lembergs, kan vara inblandad i detta.

Kort och gott — i den här storyn är Swedbank bara ett medel, och absolut inte den centrala aktören. De får nog bara snällt fylla på bankomaterna med kontanter tills folk lugnar sig.

Det är så de svenska medier borde också tänka och arbeta därefter. Jag förstår att det här med “bankkollaps” och “kundrusning” lätt skapar stora rubriker. Frågan är hur mycket sanning som finns i en sådan rapportering. Journalistik får aldrig vara ytlig. Speciellt i sådana här fall när det är just informationsflödet som kan skapa ännu mer oro i ett annat land.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.