media punk

Det var som tusan! Lettlands statsminister Dombrovskis verkar inte riktigt ha koll på vad hans egen regering håller på med. När cheflönerna i flera stora statliga företag höjdes kraftigt (i vissa fall multiplicerades dem tre gånger!) så blev det blev rabalder inte bara i medieran och samhället i stort. Nej, självaste Dombrovskis uttryckte missnöje med detta. Hans uttalandet om att dessa löner bör ses över följdes av liknande kommentarer från bl a ekonomiministern Pavluts.

Faktumet är dock att ändringar i regelverket som gjorde sådana lönehöjningar möjliga antogs av Dombrovskis regering redan i november 2012. Hur det sedan ledde till mer pengar i chefernas ficka rent praktiskt kan man diskutera. Detaljera i den meningen är inte glasklara. Var det kanske någon tjänsteman på ett departement som råkade fatta ett alldeles för hastigt beslut? Det är möjligt.

Men att spela förvånad istället för att ta ett ansvar för vad ens egen regering gör är i detta fall inte värdigt en gedigen politiker. Ett sådant beteende kan betraktas bara som ett försök att skaffa sig billiga politiska poäng. Det är klart att folk i allmänhet är upprörda när de hör att det sker såpass stora löneförhöjningar i landet. Och då är det väldig lätt att liksom bara sjunga med kören. Men även om man nu skulle rent mekaniskt justera dessa löner neråt igen så löser man inte det större problemet. Nämligen att regelverket i sig tillåter sådana steg.

Och när parlamentet samtidigt är på väg att anta ny reglering som skulle tillåta högre chefslöner för alla statliga företag (inte bara de stora), ja, då ser det ut som rena rama dubbelmoral. Visst, ersättningen ska vara konkurrenskraftig. Det stämmer att man behöver betala rimliga löner för kompetens. Men varför tar man så hastiga steg just när det gäller chefernas löner? De tjänar ju ändå hyfsat bra jämfört med “lägre” yrken i Lettland. Jag har svårt att tro att de besitter sådan kompetens att de skulle få ett motsvarande position i något anant land med avsevärt högre lön. När allting tyder på orimliga klyftor i samhället kan det inte vara klokt att bara ge mer pengar till de som redan har mycket pengar.

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.