media punk

När statminister Dombrovskis parti Vienotiba och Zatlers Reformparti godtog Den Nationella alliansen (en lettisk motsvarighet till Sverigedemokraterna) som en del av regeringskoalitionan anade jag genast att detta bådar inte för gott. De skrev t o m på koalitionens avtal med egna noteringar och reserveringa. D v s — skrev inte på på riktigt. Nu har de börjat visa sina horn. Förstår Dombrovskis och gänget kanske nu vilken trojansk häst de har i regeringen?

Nationalisterna har försökt flytta fram sina positioner tidigare. Med diverse förslag och ideér som närmast kan beskrivas som homofobiska och radikalnationalistika, t o m fundamentalistiska. Nu vill de tydligen ha fler ministerposter. Två räcker inte. De har i dagsläget justitieminister och kulturminister, den sistnämnda har varit i blåsväder på sistone för både sin tydliga okunskap vad gäller just kultursfären samt hennes milt sagt märkliga resa till Australien.

Trafikminister Aivis Ronis (utan partipolitisk tillhörighet) avgick nyligen. Då insåg antagligen nationalisterna att detta är deras chans som de absolut måste utnyttja. Och de föreslog att alla ministrar ska utvärderas och betygsättas. Dombrovskis mumlade först något otydligt, sedan sade nej till detta udda förslag.

Trafikministerpost har antagligen redan bakom kulisserna tilldelats någon annan, nationalisterna verkar inte kunna få den. Det har spekulerats lite kring utbildningsministern — men denna post är alldeles för viktig för Reformparti. Ingen större chans där heller. Så nu siktar de in på miljö- och regionministern.

Den närmaste tiden kommer visa om en viss ombildning i regeringen är möjlig. Men en sak är klar. Nationalisterna går inte att lite på. De är alldeles för maktlystna för att i lugn och ro bara följa i led efter statsministern Dombrovskis. Förr eller senare kommer de ställa till problem. Och förresten — behöver vi verkligen ett sådant parti i regeringen som har medlemmar som öppet uttryckt stöd för Breivik?

Didzis Melbiksis

Multilingual citizen. Europe, Sweden, media, politics.Feedback
& suggestions
can be directed to


Powered by WordPress.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.